Durant un moment de la visita. (Font de la imatge: Joan Colet)

Els redactors de l’Andreu Nin Report visitem l’exposició del moment

64 views

El Vendrell. L’època daurada: Pau Casals, Apel·les Fenosa, Àngel Guimerà i Andreu Nin repassa la figura d’aquests il·lustres vendrellencs

El dissabte 23 de gener els alumnes de l’optativa de la revista Aina Ribas, Berta Barceló i Marc Urpí, vam poder visitar l’exposició: El Vendrell. L’època daurada: Pau Casals, Apel·les Fenosa, Àngel Guimerà i Andreu Nin al Centre Cívic L’Estació del Vendrell, que es podrà visitar fins al 30 de maig d’aquest any. Vam trobar interessant anar-hi perquè la regidora de Cultura i Educació, Sílvia Vaquero, ens en va parlar en l’entrevista que li vam fer unes setmanes abans

Durant la visita ens van poder acompanyar la Susanna Cirbian, professora de l’Institut Andreu Nin, i en Joan Colet, cap de premsa de l’Ajuntament del Vendrell, que també havia estat present en la inauguració d’aquesta exposició al Palau Robert de Barcelona, atenent els mitjans de comunicació.

L’exposició és un breu passeig per la vida i l’obra de quatre personatges il·lustres per a la vila del Vendrell. El primer personatge és l’Andreu Nin -qui dona nom al nostre institut- que era polític, escriptor i traductor. Hi ha una breu biografia en la qual destaca la incertesa de la data de la seva mort; de fet, encara avui no se n’ha trobat el cos. 

El segon personatge és l’Àngel Guimerà, polític, poeta i dramaturg en llengua catalana, que va viure la infantesa al Vendrell i actualment se’n conserva la Casa Museu amb algunes de les seves pertinences. L’obra que ens va cridar més l’atenció va ser Mar i Cel, perquè hem anat a veure’n la representació i recordem aquell vaixell tan gran i la melodia de la representació. Però ja des de l’entrada «destaca una reproducció de grans dimensions del cartell Marta of the Lowlands, una producció cinematogràfica americana del 1914 de l’obra de teatre Terra baixa, i cartells d’altres», tal com explica Joan Colet. 

Després hi ha la figura d’en Pau Casals, violoncel·lista, compositor i músic universal, conegut com un gran defensor de la pau. «Va ser convidat a tocar el violoncel a la Casa Blanca, davant de la família Kennedy, i es va negar a tocar en presència de dictadors. Va triar la platja de Sant Salvador per construir-hi una casa on estiuejava i convidava amics músics», comenta Joan Colet. A l’exposició sorprèn la simulació del mar des de la finestra de la Vil·la Casals, que Pau Casals devia veure cada matí en aixecar-se. 

I per acabar, l’Apel·les Fenosa, un dels escultors més importants del segle XX, que va ser amic de Pablo Picasso i amant de Coco Chanel, mentre es volia obrir camí com a artista a París. Una curiositat que es pot trobar documentada a l’exposició és que la UNESCO li va encomanar a Fenosa el guardó que lliura anualment del Premi d’Educació per la Pau i l’escultor va crear L’Olivier, símbol de la pau i atribut del poeta.

Joan Colet afegeix que «l’obra de l’escultor es pot veure a la Fundació Apel·les Fenosa, situada a la casa on va viure i que s’ha convertit en un museu que també acull exposicions d’artistes coneguts com Joan Miró o escriptors com Joan Perucho. En aquests moments hi ha algunes parts, com la façana, que s’estan restaurant i també s’estan afegint cartells per indicar informació de les obres».

Una mirada general dels plafons, objectes i vídeos sobre la vida i l’obra dels quatre personatges ens fa veure que van ser molt importants internacionalment.

Redactors Juniors

, ,

El més recent

Sobre la comunidad LGBT

En honor a nuestra querida comunidad hemos decidido hacer un artículo dando nuestra opinión i informar