Marc Urpí i Aina Ribas entrevisten la regidora Silvia Vaquero.
En Marc Urpí i l'Aina Ribas entrevisten la regidora Silvia Vaquero. (Font de la imatge: Andreu Nin Report)

Silvia Vaquero: «Durant el confinament han aparegut nous artistes i s’ha creat més»

77 views

La regidora de Cultura i Educació de l’Ajuntament del Vendrell ens explica la situació i les activitats culturals al municipi

La Silvia Vaquero té 45 anys i és la regidora de Cultura i Educació a l’Ajuntament del Vendrell. Ha hagut de fer front a una situació especialment delicada per a la cultura, en plena pandèmia per la Covid-19. L’entrevistem perquè ens expliqui com està la situació al Vendrell.

En quins aspectes la Covid-19 ha afectat la vida cultural del Vendrell, Silvia?

Ha afectat en la forma de difondre la cultura, és a dir, de mostrar-la a la gent. Per exemple, una exposició sobre un tema és un fet cultural, perquè és una expressió d’algú que vol mostrar una obra d’art. Amb les noves restriccions canvia la forma d’ensenyar l’exposició ja que els aforaments són limitats. El límit de persones ara mateix és de sis persones, però va canviant depenent de les normatives. La Covid-19 ha invalidat molts actes, els quals s’han vist obligats a suspendre. 

De quina manera ha afectat al tipus de creació?

Durant el confinament, els artistes han creat molt més perquè han estat molt temps a casa. Així doncs, han aparegut nous artistes i s’ha creat més. Es pot dir que després d’una crisi ve una època daurada i, per tant, el renaixement de la cultura. Però també hi ha artistes que s’han quedat sense feina. Un exemple d’això pot ser tot l’equip que hi ha darrere dels escenaris com els il·luminadors, productors, empreses de decoració… Per tant, tota la indústria cultural s’ha vist afectada.

Quins aforaments i protocols hi ha pel teatre, la biblioteca i els museus?

Els aforaments i els protocols de tots els espais culturals els marca el PROCICAT. Depèn de l’espai, tenen els seus propis protocols d’obertura, és a dir, tenim una norma general i després es va adaptant segons l’espai cultural. Per exemple, la Biblioteca Terra Baixa va ser la primera en obrir després del confinament i ho van fer de forma gradual: primer van oferir el préstec, però les sales estaven tancades i a mesura que anaven avançant anaven obrint les sales. I als teatres primer es permetia només un 30% de l’aforament. Ara estem al 50.    

S’han pogut organitzar exposicions?

L’exposició més important que tenim ara és L’època daurada al Vendrell: Casals, Fenosa, Guimerà i Nin, on s’explica la vida d’aquests quatre grans personatges il·lustres del Vendrell. Aquesta exposició ha estat a Barcelona, al Palau Robert, des del juliol fins a l’octubre del 2020 i ha rebut dotze mil visitants. S’ha aconseguit que es porti al Vendrell, al Centre Cívic L’Estació, i es pot visitar actualment.  

Al Portal del Pardo hi ha hagut una exposició que commemora el centenari del naixement de Josep Cañas, escultor que té l’obra Els castellers, situada a l’entrada del Vendrell.

A Vil·la Casals hi ha una exposició sobre l’orquestra Pau Casals. I a la Fundació Apel·les Fenosa també n’hi ha una sobre la Fundació Miró.

El Vendrell va ser Capital de la Cultura Catalana el 2020. S’han pogut fer totes les  activitats?

Aquest Nadal vam tancar el projecte i vam fer el traspàs a Tortosa. S’havien de fer moltíssimes activitats, però es van veure afectades de manera diferent. 

Com hi van participar les entitats de la vila?

Les entitats van preparar actes i van participar en la Festivitas Bestiarium, amb les bèsties de foc, i també es van fer Els Pastorets, que es van poder veure a TV El Vendrell.

Quin balanç en fas?

Estic satisfeta de com hem estat capaços d’adaptar-nos a les circumstàncies, de com tant els artistes, com els treballadors i tècnics de l’Ajuntament, i les entitats i les associacions ens hem adaptat a les noves tecnologies per a mostrar i fer arribar la cultura a tothom. Això ha fet que la cultura sigui molt més inclusiva.

Redactors Juniors

, ,

El més recent

Relat en xarxa

Podeu llegir el relat complet a RED Report. L’Umi tenia davant un home alt, molt alt.