Por al coronavirus, justificada o no?

a Opinem

Amb un miler de casos confirmats a Espanya, el debat està en les mesures de prevenció i contenció del virus. Tres periodistes de l’Andreu Nin Report donen la seva opinió al respecte

Aleix Blasco. Penso que la por al coronavirus està injustificada. Tothom creu que si tens el coronavirus moriràs en pocs dies, però no és cert. El coronavirus només és perillós si ets o molt jove o molt gran o si tens problemes respiratoris. El virus com a tal no deixa de ser una grip, una mica més forta i que encara no té vacuna. La culpa és de les anomenades fake news, que diuen mentides sobre el virus, amb gran part de la premsa estenent-les. S’han dedicat a fer notícies no del tot certes o exagerar molt sobre els perills del virus. Mesures com la cancel·lació del Congrés Mundial del Mòbil (totalment injustificada) no ajuden a que la gent no tingui por al virus. Les mentides sobre el covid-19, a més, també han fet que es discrimini a gent dels llocs on hi està present.

Judith Benet. Jo opino que la por al coronavirus és molt exagerada, ja que hi ha moltes persones que es creuen la primera notícia que llegeixen o veuen. Això és una errada. Persones mal informades que, a més, discriminen a la població xinesa per haver estat allà on ha sorgit la malaltia. És del tot xenòfob fer burles i memes sobre els xinesos. El coronavirus treu el pitjor de nosaltres i només és una mica més greu que una grip, només que la grip té vacuna i el coronavirus encara no. Contagiar-te amb el covid-19 no vol dir que moriràs sí o sí. Només que hi ha certs grups socials amb major risc de complicacions.

Hi ha moltes notícies falses o fake news que no has de creure fins que no estiguin confirmades. La premsa té gran culpa d’això, al publicar notícies que no estan del tot ben confirmades. S’han cancel·lat congressos i altres festivitats amb molta gent per culpa d’aquest virus, i això no ajuda a mantenir la calma, més aviat fa que entrem tots plegats en pànic.

Elisenda Vidal. Jo crec que tots estem creient que el coronavirus és més del que sembla i en la meva opinió no és tan greu. Sí que és cert que és un nou virus, que està matant a moltes persones a tot el món -ja són prop de 3.800- i que es contagia amb facilitat. Però el que la gent sembla no saber és que només moren per aquesta malaltia certs grups especialment vulnerables -gent gran, nadons, gent amb algunes malalties, etc.-. Per a la majoria de la població, aquest virus és com una grip comú forta, que dura entre 2 i 14 dies. Per evitar contagiar al teu avi, per exemple, millor quedar-se a casa uns dies i esperar a curar-se.