Els drets dels infants són… ‘paper mullat’?

a Tema del mes

L’altre dia a TV3, al programa Sense Ficció, van fer un documental sobre els drets dels infants. Es deia El paper mullat i hi apareixien adolescents que denunciaven la infracció dels seus drets.

Els drets que estaven infringits o infravalorats per aquests adolescents eren diversos.

Josep. Aquest noi tenia un problema amb el lloguer i per això poden fer fora de casa a ell i a la seva família. En aquest cas el dret que s’està infringint és el de dret a l’habitatge.

Ouafa. Al seu barri suspenien l’ESO el doble d’alumnes que a la resta de la ciutat. En aquest cas el dret que està infringit és el de dret a l’educació.

Blanca. Ella es queixa de no tenir un planeta net i cuidat, en el qual puguem viure en el futur amb garanties, i lamenta que els polítics no facin res al respecte. En aquest cas el dret que està infringit, en el seu cas i en el de tants altres, és el dret a la salut.

Amadou. Ell només vol viure a Barcelona per poder estudiar i treballar, i està esperant el permís de residència per poder fer-ho. En aquest cas el dret que està infringit és el del dret a una bona administració i a serveis públics de qualitat.

Hi ha unes quantes persones més que surten i denuncien atacs a altres drets com ara el dret a l’habitatge, el dret a tenir nom i una nacionalitat i el dret a ser protegit contra maltractaments.

Per a mi els drets dels infants estan per ser respectats. Estem infravalorats i encara que algú no respecti aquests drets, en molts casos no es fa res. Crec que la gent adulta -sobretot la classe política- hauria de sentir vergonya de que nosaltres, els infants, ens hàgim d’anar a manifestar perquè ens presteu una mica d’atenció. I tot i així no ens feu cas.


Ei! Em dic Martina Ivern, soc una noia de 13 anys i visc al Vendrell, Tarragona. Estudio 2n d’ESO a l’Institut Andreu Nin. M’agrada llegir, investigar sobre qualsevol cosa i passar temps amb els meus amics/familia. De gran m’encantaria ser periodista en algun diari o una corresponsal d’aquelles que viatgen pel món. Hola! Me llamo Martina Ivern, soy una chica de 13 años y vivo en El Vendrell, Tarragona. Estudio 2º de la ESO en el instituto Andreu Nin. Me gusta leer, investigar sobre cualquier cosa y sobretodo pasar tiempo con mis amigos y mi familia. De mayor me encantaría ser periodista en algun diario o ser una corresponsal que viaja por el mundo. Hello! My name is Martina Ivern, I am a 13 year-old girl and I live in Vendrell, Tarragona. I study 2n d’ESO at Andreu Nin. I like reading, researching anything and especially spending time with my friends and family. When I grow up I would love to be a journalist in a newspaper or be a correspondent who travels all over the world.